Alcohol en Afvallen

Een van de meest gestelde vragen aan mij betreft het drinken van alcohol in combinatie met sporten en afvallen. Tijdens mijn zoektocht naar nieuwe informatie en ontwikkelingen, stuit ik op onderstaand artikel.

Ik probeer iedereen die met mij samenwerkt ervan te overtuigen om alcohol consumptie te matigen en uit te leggen wat het effect is hiervan. Dit bericht van Jari, omvat eigenlijk het gehele verhaal. Als je wilt afvallen, betekent dit vaak een aanpassing van je levensstijl. Ik noem het bewust een aanpassing omdat het in geen geval een martelgang hoeft te zijn. Wanneer je 80% van je voeding aanpast en efficient gaat trainen, zul je resultaat behalen. 20% geeft je ruimte om minder gezonde voeding te eten, die je op een andere manier voldoening geeft; waaronder alcohol. Proost

Alcohol en Afvallen

Gewicht verliezen bestaat uit twee essentiële onderdelen: lichaamsbeweging en diëten. Voldoende bewegen is voor de meeste mensen geen al te moeilijke aanpassing, hun voedingspatroon wijzigen is dat wel. Bij voeding denken we vooral aan eten, maar ook wat we drinken is bepalend om af te vallen. Niet enkel suikerhoudende dranken, maar ook alcohol moet zo veel mogelijk vermeden worden. En vaak blijkt dat laatste het moeilijkst van de twee. Voor velen blijft alcohol een belangrijke factor voor gezelligheid of tijdens het uitgaan.

Alcohol en afvallen

Helaas is het ook een bepalende component bij iemand die gewicht wil verliezen en komt dan ook vaak als eerste op de ‘verboden lijst’ van een dieet. Hoewel het mogelijk is om met matige alcoholconsumptie af te vallen, kan normaal tot overmatig gebruik toch uw inspanningen voor gewichtsverlies aanzienlijk belemmeren. Zoveel mogelijk vermijden blijft dus de boodschap, maar af en toe een glaasje kan zeker geen kwaad.

Calorieën in alcohol

Alcohol zelf bevat 7 calorieën per gram. Dat is bijna het dubbele van de 4 calorieën per gram uit eiwitten en koolhydraten. Enkel vet levert met 9 calorieën per gram nog wat meer. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer je dus van deze calorieën drinkt. Maar het zijn natuurlijk niet enkel deze calorieën die het gewichtsverlies verstoren, maar ook diegene die afkomstig zijn uit wat je erbij voegt. Frisdrank, siropen en dergelijke bevatten heel wat suikers waardoor een Margarita cocktail bijvoorbeeld al snel 550 kcal levert. Dat is onmiddellijk al een groot deel van het totale aantal calorieën die je per dag mag consumeren om gewicht te verliezen. Een gemiddelde rode wijn van 95 kcal is dan misschien een beter alternatief, hoewel geen alcohol natuurlijk nog steeds de beste oplossing is.

Geknoei met je metabolisme

Het drinken van alcohol verstoort ook de manier waarop jouw lichaam vet verbrandt, een essentieel onderdeel nochtans om succesvol gewicht te verliezen. Normaal gezien zorgt het metabolisme voor vetverbranding om energie te leveren. Maar omdat alcohol door het lichaam wordt gezien als een potentieel giftige stof krijgt de afbraak hiervan voorrang op de verbranding van vetten en andere voedingsstoffen. Dit veroorzaakt een opeenhoping van vetzuren wat gewichtsverlies belemmert.

alcohol en afvallen

Alcohol en training

Sporten is een belangrijk onderdeel in een dieet, maar het heeft weinig nut je in te zetten om vervolgens de resultaten te schenden door alcohol. Wanneer je alcohol drinkt na het sporten gaat je lichaam dit afbreken in plaats van melkzuur, en wordt spierherstel verhinderd. Hierdoor loop je dus kans op vertraagd herstel en extra spierpijn. Gaan sporten na alcoholconsumptie om de calorieën ‘er af te sporten’ is al evenzeer afgeraden. Alcohol droogt je lichaam namelijk uit waardoor sporten heel lastig wordt en het lichaam niet de nodige energie kan leveren.

Slim drinken

Als je wilt afvallen hoef je alcohol ook niet per se 100% te vermijden. Beperking en slimme keuzes kunnen toch nog leiden tot succes. Wanneer je drinkt, drink dan niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden (één glas per dag voor vrouwen, en twee glazen per dag voor mannen). Ook belangrijk is de drankkeuze. Wijn, licht bier en caloriearme cocktails (zonder frisdrank en siroop) zijn de eenvoudigste, maar ook slimste opties.

Eiwit Shake

Conclusie

Het is duidelijk dat alcohol vaak één van de grootste boosdoeners is voor mensen die willen afvallen. De dikwijls hoge calorieën en metabolismeverstoring zorgen ervoor dat het onmogelijk wordt om snel gewicht te verliezen. Toch is het niet verboden om te genieten van een glaasje op zijn tijd. De kunst is om een balans te vinden in je gewoontes en bovenstaande feiten in je achterhoofd te houden tijdens jouw dieet.

bron:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *