Meer bewegen:’30 minuten per dag lijkt weinig, maar we halen de norm niet’

Meer bewegen:’30 minuten per dag lijkt weinig, maar we halen de norm niet’

Arno Smits

Arno Smits

Personal trainer / coach

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Waarom is bewegen zo belangrijk?

“Bewegen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen overgewicht, een grote risicofactor voor allerlei ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaataandoeningen. Wie te zwaar is, loopt een groter risico om eerder ziek te worden en overlijdt ook eerder. Zeker nu, ten tijde van de coronapandemie, is het belangrijk om ons gewicht onder controle te houden en dus voldoende te bewegen.”
SALTAS Bootcamp bij de oude Warande.

Hoeveel moeten we bewegen?

“De Gezondheidsraad adviseert om ten minste dertig minuten per dag te bewegen. Dat hoeft niet aan één stuk. Drie keer tien minuten is ook prima. Dat lijkt weinig, maar veel mensen halen die norm niet. Zeker niet nu we allemaal thuiswerken.”

Hoe kan het dat we massaal te weinig bewegen?

“De mens is van nature ‘lui’. Genetisch zitten we nog net zo in elkaar als onze voorouders die in grotten leefden. In die tijd was eten schaars. Je wist nooit wanneer je je volgende maaltijd zou krijgen. Het was dus belangrijk om tussen de schaarse maaltijd door zo min mogelijk energie te verspillen.” “Dat mechanisme zit er nog steeds in: we nemen liever de lift dan de trap. Dat levert in de moderne tijd problemen op, want energierijke voeding is alomtegenwoordig. We krijgen meer energie binnen dan we verbranden. Dat maakt ons dik en ziek.”

Hoe kan ik meer bewegen?

“Dat mechanisme zit er nog steeds in: we nemen liever de lift dan de trap. Dat levert in de moderne tijd problemen op, want energierijke voeding is alomtegenwoordig. We krijgen meer energie binnen dan we verbranden. Dat maakt ons dik en ziek.”

Tips om meer te bewegen.

“Doe het samen met anderen in een team of met een sportmaatje, desnoods onder begeleiding van een coach. Bij regen is afzeggen net iets moeilijker wanneer er een wandelmaatje of trainer op je zit te wachten. Sociale druk is een goede stok achter de deur. En creëer nieuwe routines. Plof na het eten niet standaard op de bank voor de televisie, maar maak een ommetje door de buurt.” Door: Dorien dijkhuis voor @nu.NL

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Recepten
Arno Smits

Quinoa met zalm

Benodigdheden: 140gr Quinoa, 150gr zalmfilet, 100gr Broccoli, 150gr champignons, 1/2 sinaasappel, 1 el Sambal, snufje komijn, 5 el kokosolie, zwarte peper. Bereid de quinoa zoals

Lees verder »
Chat openen
Hallo 👋 waar kan ik je mee helpen?