Back in shape na de zomervakantie!

Heb je je voor de vakantie in het zweet gewerkt voor dat strakke lijf op het strand? Na de zomervakantie zijn er vast weer wat pondjes blijven plakken. Geen nood, want met trainen in de sportschool en de juiste sportvoeding is het er zo weer af!
Het begint bij je voeding

Schrap suiker uit je dagelijkse dieet en minder een beetje met de koolhydraten. Door verder vooral gekleurd te eten (met veel verschillende soorten groenten en fruit) vliegen de pondjes er redelijk snel weer af. Wanneer je regelmatig sport, is het slim om extra water te drinken, zodat je lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren en je vochtgehalte op peil blijft. Vind je het moeilijk om rekening te houden met je eten? Houd je dan doordeweeks vast aan een iets strenger eetpatroon met weinig koolhydraten en veel licht verteerbaar voedsel zoals vis, kip en groenten en gun jezelf in het weekend een lekker ontbijt met brood of lekkere hapjes op een feestje. Drink doordeweeks (of überhaupt) geen alcohol, want dit vertraagt het hele plan om die extra kilo’s kwijt te raken.

Flink aan de bak

Had je voor de vakantie een vast sportpatroon? Pak dit dan weer op om back in shape te komen. Heb je wat probleemzones en weet je eigenlijk niet zo goed hoe je die aan moet pakken? Boek dan eens een sessie bij een personal trainer. Bijna elke sportschool heeft tegenwoordig meerdere personal trainers rondlopen, die je in een 1 op 1 sessie kunnen adviseren hoe jij jouw probleemzones het beste aanpakt. Het is de eenmalige investering meer dan waard. Ook bij groepslessen kan je je trainer vragen om extra advies, hij of zij vertelt je graag meer voor of na de les over welke oefeningen voor jou extra belangrijk zijn.

Wie Wat Wei? en andere sportvoeding

Er is diverse sportvoeding die kan helpen je spieren te versterken en je work-out zo optimaal mogelijk te maken. Meestal zijn dit supplementen met eiwitten of proteïne erin (eiwitten en proteïne zijn hetzelfde). Die geven je spieren voldoende voedingsstoffen, zodat deze goed kunnen groeien en herstellen. Onder de eiwitsupplementen is wei erg populair. Wat is wei vraag je je misschien af? Wei (ook wel whey genoemd in het Engels) is een eiwitsupplement dat wordt gewonnen uit koemelk. De eiwitten uit wei ondersteunen je spiergroei. Je voegt dit bijvoorbeeld toe aan een gezonde shake die je na een intensieve work-out drinkt. Dit is goed voor je spieren en helpt ze gebalanceerd te groeien en te herstellen. Een ander eiwitsupplement is caseïne. Dit doet er langer over dan wei om je spieren te bereiken, maar heeft ook een langer effect. Dit kun je bijvoorbeeld nemen na een training en voor het slapengaan, zodat je lichaam ook ’s nachts nog profiteert van deze eiwitten en je spieren goed kunnen herstellen van de intensieve training.
Sfeer Backinshape
Vitamine en creatine

Naast sportvoeding met wei, is het ook slim om op je vitaminen en mineralen te letten wanneer je vaak sport. Calcium, fosfor, kalium, natrium, ijzer en jodium zijn belangrijke mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en te herstellen. Van nature komen deze mineralen voor in een gebalanceerd voedingspatroon, maar een voedingssupplement kan ervoor zorgen dat je ze zeker weten allemaal binnenkrijgt. IJzer-aanvulling is soms nodig om je sportprestaties te optimaliseren, bijvoorbeeld wanneer je vegetariër bent of een streng dieet volgt. Overleg wel eerst met je huisarts voordat je ijzertabletten neemt.

Creatine is ook een populair sportsupplement. Het is een lichaamseigen stof en zit ook in vlees of vis. Het is effectief bij korte, intensieve inspanning die niet langer dan dertig seconden duurt, bijvoorbeeld tijdens echte krachttraining. Hoe je het gebruikt, hangt af van jouw lichaam en de mate van sporten. Overleg met jouw trainer wat de beste dosering is en hoe je de aanvulling met creatine het beste kunt opbouwen.

Bron: https://stijl.bol.com/nl/article/back-in-shape-na-de-zomervakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *