Je krijgt meer suiker binnen dan je denkt

Je krijgt meer suiker binnen dan je denkt. Vitaminewaters, vruchtensappen en andere dranken en voedingsmiddelen waarvan je denkt dat ze gezond zijn, zitten boordevol suikers.

Onbewust zouden consumenten samen miljoenen suikerklontjes binnenkrijgen via deze ‘gezonde’ drankjes. “In één flesje zit een hoeveelheid suikers die overeenkomt met 6 suikerklontjes. In totaal drinken consumenten jaarlijks 50 miljoen suikerklontjes, alleen al met Sourcy Vitaminwater. Dat is ongelofelijk veel”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Petitie voor eerlijke informatie op voedselverpakkingen

De Consumentenbond bood half november een petitie, ondertekend door 24.607 consumenten, aan bij Vrumona, de producent van Vitaminwater.

Combée zegt hierover: “De naam Vitaminwater zet consumenten op het verkeerde been. Het product lijkt gezonder dan dat het is. Consumenten voelen zich misleid door de hoeveelheid suiker in een product dat de naam ‘water’ heeft.”

Aanpassingen naam of samenstelling product

Vrumona heeft de petitie in ontvangst genomen en in een gesprek aangegeven dat de klacht van de Consumentenbond serieus wordt genomen. Het bedrijf gaat op zoek gaat naar een oplossing. De firma denkt daarbij aan verschillende opties, zoals het aanpassen van de naam Vitaminwater, of het aanpassen van de samenstelling van het product.

Om uit te zoeken wat de beste optie is, wil de producent eerst consumentenonderzoek doen. De Consumentenbond laat weten Vrumona nauwlettend in de gaten te houden of er op korte termijn inderdaad een geschikte oplossing wordt gevonden.

Winkels voeren veranderingen door

De Consumentenbond vroeg ook andere fabrikanten van vitaminewater om de naam van hun product te veranderen. Hema en Lidl hebben inmiddels aangegeven de naam van hun drankjes te zullen wijzigen in vitaminelimonade.

Aldi gaat kijken hoe zij het etiket op de voorzijde kunnen aanpassen zodat mogelijke verwarring in de toekomst voorkomen wordt. En als laatste heeft AKOM Oldenzaal toegezegd de naam van hun product te veranderen in Vitamin Drink.

bron: de consumentenbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *